Over ons

Historie
In juni 2014 is als reactie op een oproep van het Verbond van Verzekeraars om fraude aan te pakken het initiatief Jijbepaalt.nl gelanceerd.

Jijbepaalt.nl is een informatie- en kennisplatform voor consument en ondernemer.
In de loop der jaren heeft de organisatie vanuit marktvraag en praktijkervaring diverse diensten ontwikkeld, waaronder het kwaliteitslabel Autoschadekeuring. 

Autoschadekeuring, kortweg de ASK
In juni 2017 is vanuit de markt de vraag bij ons neergelegd te onderzoeken of een VW Golf goed en veilig hersteld is. Het betrof hier een geïmporteerde auto met Nederlands kenteken. Een paar jaar na aankoop van de VW Golf is door het RDW het kenteken ingenomen; de VW Golf zou niet veilig zijn. 
Dit naar aanleiding van een inval bij een autobedrijf in Swalmen waar zo'n 300 voertuigen uiteindelijk teruggeroepen zijn voor een groots onderzoek onder leiding van de RDW met een speciaal team Politie. Hier is gebruik gemaakt van een speciaal röntgenapparaat waar per voertuig minimaal één dure foto is gemaakt. Echter aan zo'n foto was niet altijd duidelijk te zien of goed en veilig hersteld was. In opdracht van de eigenaar van de VW Golf, is deze door ons grotendeels gedemonteerd.
De conclusie: deze VW Golf is inderdaad niet veilig hersteld, Het kenteken was dus terecht door het RDW ingenomen. Het blijft natuurlijk wel raar dat het RDW eerst een kenteken op het voertuig zet en vervolgens wordt het kenteken weer ingenomen. 

ASK Autoscan
Het autobedrijf verkocht niet alleen aan consumenten importauto's met een schadehistorie door, maar ook aan merkdealers en autobedrijven in de regio. En deze verkochten de importauto's met schadehistorie weer door aan onwetende consumenten En door de afgegeven BOVAG-garantie gaan de consumenten ervan uit in een goede en veilige auto te rijden. Dit bleek uiteindelijk in veel gevallen niet waar te zijn! Daarom zijn we tijdens dit onderzoek op zoek gegaan naar een mogelijkheid om voor iedereen zekerheid en duidelijkheid te creëren en dat is ons in 2018 gelukt. 

Als onwetende consument ziet u een mooie glimmende laklaag, en als autoverkoper wil je graag de koper de zekerheid geven dat zijn droomauto geen schade heeft gehad oftewel een schadeverleden oftewel historie heeft. Mocht blijken dat het voertuig een schadeverleden heeft, dan wordt dit met de autoscan zichtbaar, maar ook wordt zichtbaar hoe de schade ooit hersteld is.  
We zijn dan ook in contact gekomen met thermo grafische Autoscan technologie en hebben dit naar Nederland gehaald. De autoscan is nu dan ook officieel een onderdeel van de autoschadekeuring.

ASK Autoscan mobiel
In de zomer 2019 is gestart met het opzetten en in 2021 zijn we met het uitrollen van het netwerk van ASK Autoscan. Natuurlijk is door de COVID19 een stagnatie ontstaan. Maar vanaf 1 februari 2021 gaat de eerste provincie Zuid-Holland van start.
We zijn voor elke provincie per land op zoek naar partners, die ook onze gemeenschappelijke missie delen:
het recht van consumenten om bij de aankoop van een auto volledig geïnformeerd te zijn, te beschermen, en fraude in de automobiel-, schadeherstel-, en verzekeringsbranche te elimineren.